Zo overleef jij de Blue Monday!

Gepost op

Zo overleef jij Blue Monday

Monday? Maar het is toch nog weekend? Jazeker, maar morgen (maandag 16 januari) is het de meest deprimerende dag van het jaar, Blue Monday. Dus terwijl je geniet van je weekend, kun je je voorbereiden op de ergste maandag van het jaar.

Wat, hoe en waarom Blue Monday?
Blue Monday is er niet altijd geweest. In 2005 wilde de Britse psycholoog Cliff Arnall een naam geven aan de meest deprimerende dag van het jaar, namelijk de derde maandag van januari. Volgens hem is deze (maan)dag extra deprimerend, omdat de feestdagen voorbij zijn, goede voornemens niet zo goed lukken als gehoopt en je vakantie nog mijlenver weg lijkt. Ook is het nog donker buiten, is de kans op beroerd weer groot en is de maandag voor veel mensen ook de eerste dag van de nieuwe werkweek.

Zo overleef jij Blue Monday.
Of de Blauwe Maandag nou echt bestaat, het stiekem allemaal tussen onze oren zit of vanwege het feit dat de maandag bijna niemands favoriete dag is... Hieronder vind je een aantal dingen die je kunt doen om de Blue Monday Blues tegen te gaan - werkt overigens ook prima op alle andere dagen.

  • ♦ Ga zondag op tijd naar bed. Genoeg slaap (zo rond de 8 uur) zorgt ervoor dat je humeur, gezondheid, uiterlijk en gemoedstoestand beter zijn dan wanneer je minder uurtjes meepakt. 
  • ♦ Bedenk waar je dankbaar voor bent en waar je blij van wordt. Zeuren is een stuk makkelijker, maar dankbaarheid is beter voor je. Dr. Michael McCollough van de Southern Methodist University in Dallas en Dr. Robert Emmons van de University of California hebben hier onderzoek naar gedaan (The Gratitude Theory). Hieruit bleek dat dankbare mensen gelukkiger, alerter, enthousiaster, optimistischer en energieker zijn. Reden genoeg dus om het te proberen.
  • ♦ Een goede start. Een gezond ontbijt vermindert stress, geeft een boost aan de concentratie en helpt tegen moodswings en depressie.
  • ♦ Om verkeersstress te vermijden kun je wellicht een dagje thuiswerken. Mocht dit niet tot je mogelijkheden behoren, bedenk dan dat niemand houdt van in de file staan en Blue Monday voor iedereen geldt. Laat daarom eens een medeweggebruiker invoegen als je aanschuift in een file. En als je er dan toch instaat, maak er dan het beste van. Zing uit volle borst mee met je lievelingsmuziek, speel nummerbordenbingo of ga lekker mensen kijken. Werkt overigens ook in het openbaar vervoer - maar dan is zingen wellicht niet zo handig.
  • ♦ Wees vandaag sowieso lief voor jezelf en lief voor je medemens. Haal wat vaker koffie voor je collega's, geef minimaal drie gemeende complimenten aan mensen die je vandaag tegenkomt en wees ook een beetje lief voor jezelf. Maak tijd voor iets waar jij blij van wordt: ga sporten, kijk een film of lees een boek.

Zo. Jij hebt je ingelezen voor maandag. Nu eerst nog even genieten van de zondag en dan hoop ik dat je maandag geen last hebt van de Blue Monday Blues. Meer tips zijn natuurlijk altijd welkom 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *