Positief denken kun je leren!

Gepost op

Positiviteit kun je leren

Zo. Je hebt Blue Monday en de dinsdag die erna kwam alweer overleefd. Aangezien deze week begon met de somberste dag van het jaar, probeer ik deze week met een beetje extra positiviteit in te gaan.  Wat iedereen met gezond boerenverstand je kan vertellen, is ook daadwerkelijk bewezen: van positiviteit wordt je gelukkiger. Hoe je aan die positiviteit komt? Nou, bijvoorbeeld zo:

  • ♦ Benadruk de mooie dingen. Ga je naar een theatervoorstelling, naar vrienden of op vakantie? Wees je er bewust van en geniet van de voorpret. Als jouw evenement eenmaal bezig is, wees jezelf er dan van bewust hoe blij je ermee bent. Ook achteraf kun je nog nagenieten van je belevenissen. Voorpret, bewust leuke ervaringen opdoen en de napret, ik zie een vergroting in je positiviteit keer drie. 
  • ♦ Betrap jezelf op negativiteit. Houd jezelf in de gaten en kijk eens wanneer je in het negatieve belandt. Niets is alleen maar negatief, probeer de positieve kanten te zien.
  • ♦ Kijk een kritisch naar je mediamenu. Wist je dat mensen die vaker tv kijken, de wereld als gewelddadiger ervaren? Ken je dat liedje nog van Kinderen voor Kinderen ' Als ik de baas zou zijn van het journaal, dan werd het hele nieuws een heel stuk positiever'. Helaas is er nog veel kommer en kwel in de wereld, maar zorg dat je hier iets positiefs tegenover zit. Bijvoorbeeld door een inspirerende presentatie op TED te kijken - dat kan zelfs via Netflix.
  • ♦ Jij bent de baas. Wist je dat 'de realiteit' niet bestaat? Als er vijf mensen in een kamer zijn, hebben zij allemaal een eigen realiteit. Je kunt de realiteit buigen zoals jij wilt. Positief denken zorgt voor een positievere realiteit. En door te beseffen dat alles relatief is, kun je meer zelf bepalen hoe je dingen ervaart. Dingen overkomen je, je gedachten daarover maak je zelf. Negatieve gedachten ontstaan in je hoofd, omdat jij ze toelaat. Bedenk goed dat je zelf de regie kunt nemen en een negatieve gedachte niet toe hoeft te laten. Een negatieve gedachte is niet meer echt dan een positieve gedachte. You're in charge 🙂
  • ♦ Bedank waar het kan. Volgens positiviteitsonderzoeker Barbara L. Fredrickson hoort bij een goed afscheid een waarderende samenvatting. Moet je ergens afscheid van nemen, kijk dan wat voor goeds er is gebeurd bij die grote of kleine gebeurtenis. Bedank je vrienden voor de gezelligheid na het etentje bij je thuis, bedank een collega voor nuttige feedback of bedank een restauranteigenaar voor zijn goede zorgen.

Dus bij deze bedankt voor het feit dat je dit artikel helemaal tot hier gelezen hebt. Ik hoop dat het je helpt om positiever te leven. Heb jij nog dingen die jou helpen bij een positiever leven? 


Ik heb deze wijze lessen niet zelf bedacht. Onder andere Jelle Hermus, van So Chicken, heeft heel veel zinnige en praktische dingen geschreven over positiviteit. Ik heb dit, dit en dit gelezen voor deze blog. Dus als je meer wilt weten...

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *